Vedlikehold

Av Trond Braathen.


Rydde opp på maskinen og gjøre vanlig vedlikehold. Det bør alle gjøre ca en gang i uka.

Liste med vedlikeholdsprogrammer som alle bør ha. Alle unntagen io-bit, finner du på ninite

Du kan laste dem ned og installere dem samtidig, ved å laste ned et installasjonsprogram, som du ikke trenger å installere for at den skal virke. (portabel) Du kan også ha det på en minnepenn, om du vil ha den med deg og bruke det på andre PC’er.

Ccleaner — Auslogic — Revo eller IO-bit (Men det programmet er litt vanskeligere å laste ned, men programmet er hakket bedre.)

Revo eller IO-bit bruker du til å avinstallere programmer, istedet for å bruke den som er i Windows. Windows innebygde program tar ikke bort registeroppføringer og annet søppel som ligger igjen etter programmer.

Scanne pc’n med en Malwarescanner og kjøre et defragmentering verktøy. Dette er de to viktigste tingene du må gjøre med maskinen. Anbefaler at du ikke bruker defragmenteringverktøyet som følger med Windows, det gjør jobben dårlig. Tror også den er tregere enn de andre.
Det er flere slike å laste ned gratis på Internett. Men du får antagelig ikke installert det selv, om det er en skole PC.

«Ccleaner», «SUPERantispyware»… er to av dem jeg har brukt mest.
Jeg bruker stort sett bare Ccleaner. Den har det meste av det du trenger for vedlikehold. den har registeropprydningsprogram med backupfunksjon før du starter. Bruk den hver gang du rydder i registeret. Det kan alltid skje feil.
Kjør også malwarescann, i Ccleaner.

Slett alt av filer som programmet anbefaler, både i malwarescanner og registerscanner.

Kjør alltid Auslogic både før og etter. Du bør kjøre programmet til maskinen bruker under et minutt å bli ferdig. Alle maskiner under 2 år skal greie det. De fleste eldre også.
Auslogic er et veldig bra defragmentering verktøy. Den ene versjonen deres, trenger du ikke installere for å kjøre. Men husker ikke om det trengs administratortilgang for å kjøre det. Antagelig må du det. Men vil anbefale at du får inn det programmet og bruker det en gang i uka. Da også på dypskann, så den rydder skikkelig og også optimaliserer systemet. (Trykk på pilen ved siden av defragmenter, også velger du den andre nederste på listen som dukker opp.)

Da skal maskinen din være nærmest like rask som den var som ny.

Er den ikke det… kan du sjekke om harddisken har over 30% ledig plass. Men det er ikke å ta med plass som brukes av backup programmet til OS, for de kan bruke alt av ledig plass på maskinen til backup, og dette skal være sånn. Men det siste tror jeg bare gjelder nye Macintosh maskiner, og bare bærbare.

 


 

Legg gjerne igjen en kommentar her: