Av Arvid Fossen
Spill/data/facebook/nett-avhengighet m.m. er en reell lidelse man bør ta på alvor.
På lik linje med andre former for avhengighet som alkohol og narkotika m.m. kan også dette ødelegge familieforhold, jobb, økonomi og egen psyke.
Richard Davis er en amerikansk ekspert på nettavhengighet og anbefaler disse tiltakene for å prøve å komme ut av denne knipen.
-Oversatt av lommelegen.no-
1. Flytt datamaskinen til et annet rom.
Dette vil fjerne en del av motivasjonen for å gå online.
2. Gå aldri på nettet alene.
Det bør være andre i rommet eller i huset, og hvis du iflg punkt 1 flytter PCen til et rom med mye trafikk (kjøkkenet eller stuen?), vil du bli tvunget ut av den isolerte kontakten med internett og i større grad eksponere din internettbruk (og internettporno/sex blir mindre aktuelt..)
3. Lag en internettlogg.
Du vil bli overrasket over hvor mye du bruker internett! Skriv også ned hva du tenker når du logger deg på og av. Dette kan hjelpe deg og en evt terapeut i å eksponere problemet ditt.
4. Fortell andre om ditt problem.
Du vil oppdage at mange har liknende problemer/atferd. Dessuten vil det bli mindre skyldfølelse og tabu rundt internettbruken og du vil kanskje kunne kombinere livet offline/online?
5. Mosjon!
Du vil få mer overskudd, men også bli trøttere om kvelden, slik at søvnproblemer blir mindre alvorlige.
6. Ikke bruk alias.
Stå for hvem du er, vær deg selv. Det er viktig at du opprettholder følelsen av hvem du er, og at det du gjør er noe du er ansvarlig for og kan stå for. Et alias smuldrer opp ansvarsfølelsen og forsterker skyld og tabufølelse.
7. Ta internettfri!
Begynn med en dag. Kanske du klarer en helg eller en uke etter hvert? Dette gjelder også email. På denne måten kan du bryte avhengigheten.
8. Slutt å tenke på internettavhengighet!
Et merkelig råd kanskje, men en «diagnose» er ofte en selvoppfyllende profeti. Du trenger ikke vite mye om internettavhengighet, ta tak i alle mulighetene til å komme ut av alvorlig avhengighet og overforbruk, men bruk internett i fornuftige mengder uten skyldfølelse.
9. Hjelp andre!
Kjenner du andre som har det som deg kan det være fornuftig å snakke om det, hjelpe hverandre og sette ting i riktig perspektiv. Dette vil hjelpe deg til å se din egen internettbruk på en riktig måte.
10. Søk profesjonell hjelp!
Dette er det viktigste rådet hvis du sliter med overforbruk av internett og det går utover ditt sosiale og jobbmessige liv.
Lurer du på om du er avhengig så kan du sjekke listen
her hos hjelpelinjen. Du kan også ringe anonymt til hjelpelinjen på nummer: 800 800 40
Les om nettavhengighet hos UiT
Du kan lese mer om spillavhengighet på spillavhengighet.no
Spillavhengighet.no har også en hjelpelinje på nummer:
477 00 200