Internett og hastighet

Av Håkon Struijk Holmen


Hei. Til alle som lurer på om nettet deres er bra eller dårlig; Les dette:
Jeg bor i en hybel der jeg har 100/100 nettlinje og alt er fantastisk og så videre. La oss se på hva som kan gå galt:

Først, wifi. I kjøkkenet, som er 3-4 meter unna min trådløse router, ser nettet slik ut: http://www.speedtest.net/my-result/3547688717
Her har wifi (n over 2.4GHz på en kanal uten alt for mye trafikk) satt begrensningen.
Her er hastigheten for lav, mens pingen er grei (jeg vil si at < 20 ms er greit)

Så er det hvordan livet blir om jeg laster ned store mengder data for å ødelegge for meg selv: http://www.speedtest.net/my-result/3547699055
Her har hastighetene falt lenger, det er ikke wifi som setter stopperen nå, nå er det tilkoblingen min som er fylt opp. Latency gikk opp til ca 30 ms. Det er kanskje ikke så mye, men over ADSL og andre tilkoblinger har vi mye mer av noe som kalles bufferbloat. Hadde jeg hatt en slik tilkobling, ville latencyen vært oppe i 100-200 ms. Dette er hva som skjer når noen andre bruker opp nettet 

Bufferbloat er et annet tema, men i korte forklaringer, er latency et visst mål på hvor lang køen er på å komme seg ut på internett og tilbake igjen. Større bufferbloat, lenger kø. (Unnskylder meg for å ikke nevne i detaljer at latency også kan måle avstand).

Da jeg bodde hjemme, ville modemet gå inn i tullemodus en gang i blant også. Så prøv å resette modemet dersom du fortsatt ikke har en god hastighet. Legger også til at der er minste latency jeg hadde sett noen gang ca 40 ms. Så under 100 var et godt tegn der.

Det finnes så klart ISPer (internettleverandører) som ikke leverer det de skal, men før vi ringer support, må vi vite at vi har gjort en rettferdig test. Her er en på kabel, uten at noen andre bruker nettet mitt: http://www.speedtest.net/my-result/3547708917

Jeg kunne sikkert hatt lavere latency, jeg vet at tilkoblingen min kan klare det, men det er en viss tilfeldighet i speedtest.net også, som man må beregne for


 

Legg gjerne igjen en kommentar her: